Followers

unisel atau uitm?

emenjak dapat tawaran ke ipta ni
bukan maen kembang semangkuk hidung mira ni
ye la, orang da jakun tak nyempat nak sambung blaja
tu la..dulu time skola nak sangat cuti
now, da dapat cuti panjang gatal plak vontot nak blaja
hekkk tol!


okeyh..klu uols tanye kat budak lepasan spm pun
jawapan standard akan diberikan okeyh!haha
and then da sambung study nanti
mula la mengada nak cuti plak!
hangguk tol =P

mira da sememangnye seangkatan ngan mereka
yang da gatal nak sambung study
ye la, sape yang tanak masuk U?
cakap sikit.. *okeyh, for those yang nak keje tu terpulang..=)

sebelom dapat tawaran ipta ni
mira kan da dapat few ipts nye offer
dengan bgitu mira takde la nawaitu nak masuk ipta
da excited tak sedar diri nak sambung blaja
lagi kan ipts masuk lagi awal dari ipta kan..
tapi, mira ade jugak fikir2 kenapa taknak masuk ipta
tetap tak jumpe jawapan..


maybe mira tak berharap untuk dapat ipta kot
ye la, sekarang da ramai sangat perempuan kat ipta
lebih dari separuh pelajar ipta adelah perempuan
so kelebihan kepada kaum adam yang dapat keputusan bagos..
untuk mendapatkan tempat di ipt..
*herm, tapi ramai je kawan mira yang laki ta dapt ipta ni ape cerita erk?oppppsss!

alhamdulillah berkat doa semua mira dapat gak tawaran ipta
uitm lagi tuh..
antara uni yang terbesar dan terlaris di malaysia
kampus nye ade hampir di semua negeri


tapi sebelom ni, mira da decide nak pegi ke unisel
sbb nye unisel dekat hulu selangor saje
lagipun intake nye june..
and fees pun boleh la tahan
tapi kedudukan nye kat dalam hutan la pulak!
herm, jadi orang hutan la kat sane =D

so, sekarang mira da confused!
mane satu yang menjadik pilihan tepat ?
unisel atau uitm?...herrrrmmmmm

3 comments:

nfahk~ said...

honestly as a student for UiTM almost 5 years,beza antara UiTm and Unisel or other IPTA/S lain sangat banyak. UiTM offer subject2 yang flexible. kalau amek kos engineering, kena jugak blajar subject law, blajar account, subjek bahasa (pilih je nak bahasa apa: german, korea, Japan etc). so student UiTM ni multipurpose la kalau nak keja campak mana2 pun boley survive. pastu Yuran definitely Cheaper. kalau masuk U lain especially IPTS, kne tahan la duit poket k.. hehe.. think twice girl!
[UiTm dihatiku] :D

miracinta! said...

heheheh..thanks for the advice nfahk!
yup, mmg la yuran tu lain2..
tapi care blaja tu yang nak tau..
herm, persaingan uitm camne lak erk?

nfahk~ said...

UiTM memang management agak "lem___" la kan..biasa la 2. bt lecturer ok! most of d agk sempoi dlm klas. strict just 4 attendance. must be 80% or else xleh amek final exam. then bljr in english la (of course). bt explanation may be in BM. along d semester, ada 2 times tests in class, presentation/group assignment and individual assignment.these contribute 40%(for most faculties) and the other 60% will be ur final exam. final exam paper all in essay (but ms diploma dulu ada jugak subjective and true false). depends on your faculty kot. others, ok :)