Followers

FCU - banner wish contest..

*entry ini akan ditepek utk 18 hari.scroll ke bawah utk entry baru =)





takde ujan ribut kilat petir memancar..
tetiba mira tergerak utk men-join contest yang telah di buat oleh
FCU COMMUNITY
yang mira join sekian lama..
walaupown baru beberapa bulan tapi dikira lame sebab mira join tahun lepas!
*kan ini sudah masokk taon baru so kire berangan da lame join =P

okeyh2!
sesi mengarut sudah habis..

so the contest senang je nak buat..
hanye perlu membuat entry pasal contest ni kat blog dan paparkan sajork utk tontonan umum..


CHECK!


kemudian perlu menjawab soalan yang diberikan..

Kenapa saya perlu menang contest ini ?

~kerana mira rasa hadiah banner yang akan diberikan nnty mungkin dapat menyerlahkan blog mira yang tak baper nak menyerlah ini kepada sesuatu culture shock yang lain *wahhh...mungkin lepas ni makin berseri blog ini siapa tahu kan? =P
~selain itu, mira rase melalui contest ini mira boleh berkata2 dengan blogger yang lain! dan takde la mira seperti jakun bercerita keseorangan di alam maya ini! hikksss
*okeyh, jawapan da macam karangan 350 patah kata utk SPM sudah...=.='

Ciri-ciri banner yang mira cinta inginkan ?
~mira tidak la pandai sangat bab2 berkata ttg banner ini..
tapi klu dah org nak kasi harusla minx berlebih2! hahah

  • 972 X 357 *ouhh, ini yang paling besar kowt XD
  • harusla mempunyai link blog ini
  • dilabelkan sebagai "the cinta's blog"
  • dan mempunyai grafik serta warna2 yang menjadik kegilaan ramai
    *tidak perlulah menggunakan warna yang memerlukan orang memakai kacamata hitam utk menonton nye =P

CHECK
!


cara utk memenangi nye pown sangat men-teruja-kan
hanye dgn kiraan comments yang kite dapat melalui post entry ini!
*so uols bile da bace entry ini teross tinggalkan jejak comments yerk XD
setiap comment yang dikira hanye la pada blogger yang berdaftar
maknenye tidak buley la seseorang itu menyamar menjadik stalker peminat setia melalui annynomous..
dan comments oleh blogger pulak akan dikira satu walaupown di-post sebanyak 2 waima 10 kali pown!
*maka, tak perlulah uols nak tekan butang publish comments bebanyak kali..hanye satu tekanan utk menjadik juara XD


MENUNGGU BLOGGER


antara lain uols perlu menepek banner fcu seperti yang telah ada kat atas entry ini..
contest ini akan berlangsung selama 18 hari sahaja!

14 january 2010 hingga 31 january 2010

*maka, perlulah berusaha dgn gigih utk mendapat perhatian..
hal ini kerana hanye 3 blogger sahaja akan dipilih sebagai pemenang =D
kiraan comments pulak akan dibuat pada jam 12 malam 31 january..


TET TET TET...


lastly, selepas uols dah habis menjalankan kerja2 pembinaan entry..
uols hanye perlu meninggalkan jejak di fcu community..


CHECK!


senangkan? jom sama2 kite memasuki contest ini!
chaiiyyoorkkk chaaiiiyoorkk

tribute..

dulu mira slalu fikir cikgu adelah pekerjaan yang paling best
ye la, keje nye hanye mengajar
pegang kapur barus , pembaris panjang , tulis kat papan hitam!
hahah..
lepas tuh, sape tak dengar cakap teros berdesing je bunyik nye
melayang satu das ke meja!
hahahah...*zaman tuh ckgu takut nak pukul budak sbb parents da berani saman ckgu! =P
tapi sekarang ni lagi terror..
cikgu masuk kelas takdenye nak bwk rotan ke hape
klu terlibas nye kat budak, tengokla sok front page surat kabo..

yang herannye, mase zaman lebih dolu2
mummy citer klu cikgu tuh tak rotan budak kire ajaib la..
sampai mak bapak datang skola merayu kat cikgu soh pukul je anak nye klu dah ketegakk sangat
*okeyh, tak taw la part merayu tu betol tak.tapi tu yang mummy cite
tapi zaman dah berubah, mungkin sbb mak pak sume da feel dulu camne kena sebat free..
tros takut anak2 kena sbb kasakitan nye..
wa cakap lu! perrrrgggghhhh...

mira dapat merase zaman kegemilangan rotan merotan..
time skola je kite dapat merasa disebat dengan menggunakna rotan oleh cikgu
mane la taw, kot2 dah naseb boleh la dapat parut
kenangan..sok2 klu da kawen boleh panggil anak cucu cicit bagitau
"hah, ni dulu cikgu abah libas ngn rotan sbb abah curik2 makan cekodok dalam kelas"
hahaha..
dah salah sendirik! padan la muke..
tapi tetap gak dapat kenangan manis kan?

mase mira merasa dulu mase standard six je!
itupun sbb nak upsr dan cikgu nye sangatla menjadik kegemaran semua
sape tak kenal CIKGU AZNAM?!
cikgu yang paling handal bab ngajar math
and also feymes with his rotan!hahaha..
mane2 pegi klu tak nampak rotan tuh cam tipu je
ari2 mesti ade je yang kena penangan rotan tuh
kire kalau tak rase tuh cam tak complete je life pegi skola

lagi2 bile time nak dekat upsr
cikgu ni slalu bagi soklan2 math utk kasik kteorg asah skill2 menjawab yang ade
so, time ni la satu kelas mira merasa penangan rotan cikgu yang klu diukur kelebaran tu memang syyoookkkk arh
setiap soklan ade 30. so kiteorg kena btol 27 ke atas..
less than that memang menempah maot saje la
nak wat camne memang bangun dari kerusi bejalan dengan pantas ke depan dan dengan rela hati menadah tangan..
dannn ZZZZZZZAaaaaaAAPPPPP!
huhuhuhu..sape yang mengelak tuh lagi pedih sebab dorg dapat bonus extravaganza!

tapi itu cite dulu back in 2004!
nowadays..cikgu aznam da tak pegang rotan...
really miss that moment actually

okeyh2!
panjang2 merepek cite pasal cikgu aznam? apakah..
hahahaha..
ini kes rindu sekolah tapi sbb da takleh nak masok sekola terpaksa la memandang dari jaoh saje
lagipun skrg ni mira slalu terserempak cikgu aznam!
semenjak dah join kelab mak2 bergossip kat depan skolah tunggu anak2 ni
dapatla mira mencurah rindu yang terpendam dengan sekolah....

weeeeeekkkkk =P

ade ape dengan bajet?

uols pernah dengar tak orang berkate2 menggunakan perkataan "bajet" ?
hahaha..

slalunye yang gunakan perkataan ginih
org2 yang muda2 serta mereka yang bajet muda cam mira!
kire perkataan ni dah jadik trend utk digunakan..

selain ianye slalu ade tetiap ta0n digunakan oleh pedane menteri kite
"pembentangan bajet"
*okeyh ejaan budget, bunyiknye bajet =P
"bajet" jugak digunakan utk merungut mengutuk serta memperli rakan2 setugas
hahaha..ye la, klu ta puas aty tros sound direct "yang kau nak bajet ni kenapa?"
takpown secara slow motion berkata dalam hati "bajet tol minah ni"

maka,
terjadikla suatu fenomena dipanggil bajet-membajet
dimane perkataan bajet ini sangat berleluasa digunakan
malahan ade gak yang gune utk diri sendiri
"aku nak bajet hensem arh harini"
hahahah *sumpah okey itu adelah kegunaan mira setiap hari!

seriously okey perkataan ni jugak turut men-tsunami kan pemikiran family cinta
dah berhari2 keluar saje perbualan2 yang ta masok akal
kemudian mesti ade kaitan dengan bajet
dan seterusnye disambung2 utk menjadi satu karangan 350 patah perkataan..
so, kiteorg ckp bajet smpai 350 patah tros stop. dan gelak guling2!
hahahahahhaha

jadi kesimpulan nye
uols punye hal la nak gune atau tidak perkataan bajet ni..
yang penting jgn la diikut contoh di bawah ini..
bile perbualan berlaku antara mira.adik.mummy

adik : mummy, adik rase cam hensem je arini

mummy
: eiiii..bajet betol arhh tuh *sambil jeling2 pandang mira

mira : tu la pasal. klu satu hari tak bajet hensem takley ke?

adik
: bile plak adik bajet hensem? memang adik hensem.bajet adik taktaw la akak ngn mummy memang taw adik hensem kan

mira
: haha,..tak memasal nak bajet tak tentu pasal kenapa? ape bile bajet hensem tu kire adik dah membajetkan diri utk menjadi lebih hensem. dan seterosnye bajet kiteorg sokong arh

mummy : itulah pasal bile budak bajet membajetkan diri nye hensem =P

adik
: dan apabile kite bajet maka akan lari la bajet yang ade utk digunakan dalam bajet akan datang

mira
: dan takdelah bajet utk dibajetkan kepada diri memasing bagi kegunaan bajet2 sendirik...

mira mummy adik : ahahahahahahah

okeyh okeyh!
better stop sebelom mengarut..
*serious gile, dah mengarut boleh plak gelak cam hantu! =D

mari belajar memberus gigi..

uols nak ke gigi yang bersinar cam kat atas ni?
*sekali lagi photo ni dicolek dari google =D
so, mari kite belajar care2 utk mendapat senyuman yang bersinar cam kat atas ni..

first group : the 5 years old..
mula2, kite memasukkan air ke dalam mulut dan telan gurgle utk mensucikan mulut
dan jangan lupe utk memuntahkan nye...

kemudian ambil toothbrush letakkan toothpaste
dan mula menggosok gigi..

.atikah.

dah siap?
ape lagi...kumuh la dan buang segala saki baki daki yang ade..

.haziq.

dan akhir sekali..
lap mulut anda sehingga kering...

.imran.

from left ; irfaan, daniel , hannah , amelyna

next group : 4 years old

lakukan seperti yang di atas..

ouh, jangan lupa gosok lidah sekali
sbb kuman pun suka berumah tangga kat lidah ni..
hehehe


okeyh, klu boleh buatkan bunyik ye semasa menggosok..
seperti "aaaaa aaaaaa aaaaaa"...


group terakhir : 6 years old

.azureen.

gosok ke kiri dengan lajunye..

.ian.

seterusnye ke kanan dengan bersungguh2..
tips : kalau rase lenguh tuh boleh la men tukar2 tangan ye =D

.ayie.

buka mata luas2..
dan gosok dengan bersungguh2 utk menyental segala daki2 yang ada...

.amir.

dan akhir sekali senyummmmmm...
u're in the camera! hahahaha

maka selesai la pelajaran kite pada hari ini
jadi berusla gigi2 anda utk kelihatan putih berseri!
ade ape2 soklan lagi? heheheheh

kindergarten - 27 january 2010

hari ni mira memang bersemangat nak gi kindi
sbb setiap hari rabu mesti ade PE or physical education
ala...klu kat skolah dulu mira panggil PJ..
dulu time skola, sape yang taknak pegi bile ari ade pj?
hari tuh je yang boleh pegi skolah ngn pakai baju sukan
tapi lepas rehat kne tukar gak kalau taknak dihambat oleh cikgu!
dan ade gak yang amik kesempatan utk menayang segala vontot dada bagai sbb tak diwajibkan pakai tudung..
soka ati memasing sebab cikgu pun slalu hilang bile time kiteorg pj
pastu bile pengetua lalu je, semua buat2 muka tak taw takot kne sergah pasal baju putih nampak dalam..
hahahaha

okeyh, enough of merepek kerepek..
cite skang mira dah habes skola dan bekerja sbg cikgu preschool
so, today ade aktiviti bersenam bersama kak miraaaaaaa
wahhh! jadik cikgu senamrobik pulak akuhhh..

tuh yang gigih bangun teros bagitau mummy
"today cam nak jalan kaki la gi kindi"
padahal dlm ati nak meraih simpati mintak mummy hantar..
tapi, naseb baek mummy mmg rajin bebenor nak hantar mira ke kindi today!
*yela, lps mummy bace entry lepas yang kes pak guard tuh tros die tak bagi mira jalan..
hahahaha..menjadik! =D


maka bermulalah senamrobik atau lebih dikenali sebagai senam tunggang langgang
sbb sume gerakan tuh cam tak kne je ngn rentak lagu!
hahahha..
ade ke mira pegi pasang lagu "youre beautiful, youre beautiful" dengan gerakan yang agak la lembap semacam..
bebudak tuh dari semangat nak buat tros lari lintang pukang! =.='

today is the "care of teeth" activity..
kire cam mengajar la bebudak ni camne nak brush teeth ngn baik nye
update pasal ni mira wat entry lain sbb ade byk pic mira smpt snap!
hehehehe..*dapat la mira tayang anak2 mira =D

after dah siap semua brush teeth, buat art & craft pulak
theme nye harusla berkenaan gigi..


mula2 memotong bentuk2 gigi seperti di atas nih sorg satu
*ouh, ini pun keja mira gak menyediakanye =D

lps tuh tampal atas ketas hitam ni

then lekat2 ketas sokabo kat tepi2 tuh, kire cam kolaj la..

hihhih..
naseb baek anak2 mira takde banyak ragam bile soh buat benda alah ni
yela, sume dah happy sebab gigi putih berseri =P

being a teacher is just not about teaching but..

mira ingt jadi cikgu ni kejenye mengajar sajork!
rupenye ade gak keja sampingan yang da macam artisan pun ade..
ahahahha
kerja2 seperti membuat preparation utk mengajar keesokan ari nye perlu dibuat oleh mira


kadang2 kalau tak sempat wat kat kindi sampai terpaksa bawak balik ke rumah
dah macam bersungguh2 la konon
padahal keja sbb nak gaji je and also keta myvi!
*ahahah, daddy dah bace kan entry mira..bile lagik?hikkss


contoh2 keja yang mira wat adelah seperti...


menulis nama utk meja2 mereka


memotong dan membazirkan kertas utk wat art & craft


membuat replika buku yang sepatotnye boleh beli je kat kedai ngn harge 80 sen tuhh

tapi yang best nye buat benda2 ni bile tunjuk kat budak2 ituh
mesti ade yang melompat2 girang mengatakan "wahhh..i like kak mira i like kak mira!"
waaaahhhhh...perasan gituh
hahahahahahahhahaha

dan dapat gak membuat benda2 tak berfaedah seperti ini...


memang suatu pembaziran...
tapi, soka ati den la..
den ni yang cikgu, ekau ape tau!
hahahahah

kindergarten - 26 january 2010

today mood kurang sbb penat!
hahahha..
now i feel the boring-ness of being a teacher..
sbb bukan je kena mengajar
but mira terpaksa gak wat keja2 lain
cam susun buku, potong kertas, here and there and etc!

wahhh..
penat yang amat!
dengan kiddos nye ragam nye yang nak ikut kepala mereka je..
adoi, mmg kasi maot saje! hahaha

tapi takpe!
the kids still need me..
their only lovely kak mira!
hahahah =D

kindergarten - 25 january 2010

mira rase from today onwards mita terpaksa menapak ke kindi!
kenapa ?
huhuhu.. ye la, nak harap mira bangun awal
memang boooooo layan la kan..
dah la tetiap pagi mummy kne hantar adik ke skolah..
then, balik amik monster kecik tuh pulak ke skolah agama
so, sbg ank perempuan yang baik hati dan budinye lagi bersopan santun! *uhuukks
mira pun rela la berjalan kaki saje

lagipun bak kate mummy "exercise kan vontot"
hahahah..
pepagi kan angin sepoi2 berlagu girang
maka, memang syiioorrkk la jalan pepagi dengan melayangkan flying kiss pade guard ujung tuh!
hahahahhaha
kalau die balas balik, matikk mira!
sape nak jawab klu tetibe die syok kat mira?hahah
*perasan lagi =P

today ade 3 orang anak teruna hensem mira tak datang..
from what i heard dari ahli mesyuarat depan kindi tadi , mereka semua demam!
perghhh..memang take turns la dorg ni
memula cikgu mira sakit..
pastu semua dah berjangkit! wahahaha..
jangan salahkan daku yang tak mengandungkan mereka..
teeeeeeeeeeeettttttttttt...=D

tapi today boleh tahan la padatnye keja mira..
sbb mira tak mengajar, just duduk and tengok saje
sambil berlari2 marathon naik turun tangge mengambil barang2
hahahah..saya kan cikgu merangkap asst. terhormat principal!
memang itu je la keja budak yang kunun fit cam mira..hahah

mira kne tulis memo kat semua message books the kiddos..
ye la, sbb tulisan i je yang cantik!
hahahaha *sile jeling dengan perasaan tertekan =D
jadi, memang lenguh gemalai sari la tangan den bile siap tulis semua buku
bayangkan anak ade 19 - 3 = ?? ngeeeeee

however, mira still rase...
isnin memang lambat kan mase sebenarnye? hermmmmm

bila daddy dah berkata..

suatu ketika dahulu, ade satu dialog terjadi antara family cinta..

mummy : semua kena blaja rajin2 tau.. hanye ilmu je dapat bagi kite hidup..

mira : okeyh mummy. tapi susah la nk study utk exam =D

mummy : memangla susah! asyik main je keja..abang camne? dah ready nak spm..

abang
: boleh la... dah cover all subjects.. cume ade la yang tak faham sket2

mummy : herm, blaja btol2..jangan maen dah... spm is just around the corner taw!

mira : ala..kalau study elok2 dapat hadiah tak mummy? like we all got for our upsr dulu?

adik : ye la, takkan tak dapat ape2 kalau blaja cam nak gile? hihihi

mummy
: belajar pun boleh giler ke *okeyh, out of the topic!

daddy
: ok, daddy wat deal camni. sape dapat straight A's for spm daddy kasi new handphone yang korang nak.. lepas tuh sape dapat 4 flat untuk sem pertama masuk U daddy kasi RM 10,000..

adik
: 4 flat? susah tuhh daddy..

mummy : ala..takkan susah nye kalau belaja..kat u bukan cam kat sekolah..saingan pun sikit je..yang penting belajar!

mira
: ok, tapi klu dapat anugerah dekan je? hihihi

daddy
: takde! yang penting daddy nak 4 flat! the u'll get the money! cash taw..lepas tuh sape dapat keja dulu, dapat kereta! hahahaha

abang
: wahhh..okeyh la tuhhh. lps spm nanti abg keja mcD! boleh dapat keta..daddy tak kate pown keja tetap kan?

mummy
: ha'ah! sape keja dulu dapat kereta..

mira
: ala, mane aci! abang habis spm dulu memangla leh kerja dulu...

daddy : aci tak aci! yang penting aci kat india...hahahaha

baby : baby pun nak keja! hehehe

dan weols pun teros memikirkan kereta yang dimahukan nanti!
cehhh..time tuh spm tak lagi dah berangan nak kereta!
*boleh drive ke budak kecik? =P

dialog seterusnye harusla dirahsiakan sebelom uols yang bace jadi gile
hahahhaha..
weols kalau dah berkumpul satu family, and kalau tak keluar percakapan bodo2 saje mesti tak sah!
itu la penangan bile dah berkumpul..
mula la ade percakapan yang memang takde kena ngena..
lps tuh semua gelak takde tujuan mahupun haluan! =P

tapi yang penting..
entry ni ditujukan khas buat daddy! hahahha..
so..mira dah dapat kerja ni..
bile nak kasi mira kereta...=D


*larikssss...

kindergarten - 22 january 2010

semalam mira pegi kindi berjalan kaki sajork
naseb baek dekat saje
kalau tidak mahu tercabut saje jantung den!
sbb guard kawasan rumah dah pandang2 jeling2...
hahahhah *perasan betoll mira ini
macam la guard tu pandang nak ngorat die..
sbenarnye guard tu pandang nak angkat tangan
dan juga berkata "selamat pagi"
dalam sleng nepal nye =P

oh, kerana hari jumaat adelah sangat cepat mase berdetik
terpaksa la mira ke kindi berjalan
ye la, mummy nak kne siapkan monster kecik lagi
nak masak semua! huh...
oleh itu mira pun dengan rela hati berjalan kaki
ye la...kan ke bagos amik angin pepagi buta!
dapat gak ber-exercise...
*naseb baek tak buta sampai tak nampak jalan...

tapi smlm mira ter-pergi agak awal
sampai kindi the kiddos lom sampai!
hahaha..semangat jumaat ituh...kenapakah?
mungkin sebab nak jeling2 anak teruna rumah banglo hujung itu berjogging kot..
*hahah...menjadi2 kegatalan mata mira XD

anak2 mira semua datang dengan semangat nak blaja
tapi mira sampai2 saje sudah hilang ke dalam bilik
membuat urusan kerajaan adeela..
hihi! membuat tugasan komputer
ye la, den sorg je yang tak buta IT! hehehe

naseb baek mira dibantu oleh principal
die yang handle the kiddos while mira membuat keja2 lain
ye la..nowadays teacher job is not just teaching
but also do some other things...
tapi naseb baik darh maseh muda
semangat berkobar2!

macam biase bile time balik itu semua rajin mengemas
ye la, dah kate nak balik cepat
and seperti biase bdk kecik yang slalu je balik lewat
slalu nye awal pade hari jumaat
huh? apesal la gituh..

tapi i still have that mood to be a teacher..
ngeee!
dan balik nye, terpaksa jugak berjalan di bawah matahari!
wargggghhhhhh habes gelap muka mak =P

sape kate budak kecik tak boleh drive? tipu tipu!

bile budak lepas spm mula membuka buku untuk membaca
ginila jadiknye!
stress manjang..semua nak salahkan orang itulah inilah
satu pun tak betol sbb yang betol hanye die!
hahahah..itulah penangan bile budak habes spm kena EXAM lagik =P
exam ape? harusla test untuk ambil lesen keta..

mira da sign up for L since my birthday last year..
tetapi agak lambat utk mengambil test undang2
sbb nye dah busy melampau since my birthday and so on
bile da teringat nak cepat amik lesen
*sbb mummy dah tak larat nak drive =P
kenala mira membuat appointment pada hari kerja


jadi terpaksa la mira membuat kajian study benda2 yang mira tak tahu
kan ke bagos kalau soklan2 tuh sama macam mira belajar kat sekolah
ni idaknye! soklan memang terbaeekkk...
tanda isyarat la. mata merit. sistem kejara and benda2 yang tak patot sepatotnye!


so, bile dah menyuruh budak lepas spm ini membaca..
harusla begini jadiknye!
hahaha..ini pun study last minute
sebab kemalasan melanda...
*lagipun mummy dah high pitch suruh mira baca buku driving! hiksss
handphone harusla di depan mata saje sbb da bosan ulang benda yang sama..


mira amik tarikh 19 january sbb itu je yang paling cepat
mira da terlewat amik ujian ni
mula2 appointment patotnye kena amik kat jalan ipoh
sebab mummy taknak amik kat danau kota cuz ramai orang
itupun mengikut pengalaman abang ta0n lepas!
hikkkss...
tapi, last2 bile da naik van yang diangkut ke sana
mira kena amik test kat danau kota!

mula2 sampai da penoh da orang kat ctuh!
dengan bilik ujian yang satu saje
n hanye ada 15 komputer..
fuhhhhh..memang kesat air peluh ketiak la mira menunggu


datang dalam pukul 9.30 macam tuh
nombor baru 15 and tengok nombor di tangan 63!
warghhhhhh...lame lagi ke kne tunggu ni?
tidaakkkkk..

tapi nasib mira baik sbb pukul 1 camtuh
number mira plak naik..
kena bayar 10 inggit utk amik gambar kat situ jugak
*wah, malu den kena sonyum dopan orang ramai T_T
afta sume tuh dorg panggil utk wat test kat dalam bilik ujian
no pc 7 n mula untuk membuat ujian!

mase membuat tuh semua darah gemuruh turun
perrgggghhhhhh!
memang kasik gegar jantung2 hati limpa den
nasib baik test mata awal2 tuh mira lepas..
kalau idak! kempunan lah den

lepas da siap ujian mata semua..
bermula la 50 soklan karut ujian undang2

dan keputusan nye?....


hehehehehe..tak nampak lagi?
meh mira zoommm cket!


hahahahahha..
alhamdulillah mira dah pass ujian memandu!
tak perlu la nak repeat ke hape..
maka lepas ni kursus lagi 6 jam
lepas tuh baru boleh dapat lesen L!
yiiiiipppppeeeeeee

kindergarten - 21 january 2010

another tiring day at the kindi!

today mira ke kindi agak lewat sikit sbb kena hantar baby ke skolah agama!
heheheh..monster kecik tuh dah rajin nak ke skolah agama..
pasal tuh nanti mira akan update2 yerghh.=)

macam biase pepagi lagi karier mira sebagai mak a.k.a cikgu a.k.a KAKAK MIRAaaaa da bermula..
kena jage all the kiddos yang tengah maen kat tetengah playground..
tapi harini rase macam lembap semacam
mira taktaw kenapa! samada sbb hari ni hujan atau mira memang lembap!
ahakkksss...

ye la, the students today datang agak lambat dari biase..
pukul 9 baru sume berlari2 masuk skool
ade tu yang pukul 9.15! ahahaha..itupun ade cerita diesebalik kelewatan die =D
mama nye bagitau "tadi mase da naik kereta tiba2 ade orang tuh nak pegi tandas nak pu pu!"
hahahahhaha...tersenyum kambeng gak budak itu lepas di bahan oleh mama nye
tapi die wat tak taw je lepas tu sbb die suka sangat gelak2 n comel
itula anak mira yang namenye HANNAH SAFIYA!
gambar? nnty mira snap lain kali

hari ini students mira dengar la jugak bile mira suruh wat keja
ye la, da kate kindi takkan nak maen saje
belajar harus belajar..
so, mira divide la dorg sbb ade yang buat BM , BI and COLOURING
naseb la semua duduk senyaaapppp je bile buat kerja!
*hiksss..itulah penangan pujukan cikgu mira =D

tapi yang tak menahan bile dah habes buat kerja..
semua lari sana sini!
tak kejar pown tak nyempat sebab yang kne jage 14 orang yang lebih gula..
dan 2 orang guru yang dah naik gila!
hahahah...
dah la begitu, hari ini anak mira yang nama NADZIRAH tu pulak
tak reti duduk diam..semalam dia menggigit kawan
hari ni die menumbuk pula...
adoi, pening kepala den dibuatnye!

tapi apa nak buat hari ni die last kat situ
weols terpaksa bagitau parents nye tak buley jaga die
sbb nye die da mula menyakitkan kawan!
huh...how im going to miss her =S
memangla penat menjaga tapi itu dah memang keja mira kan
so, terpaksa la mira menahan sebak bile die balik n BYEBYE kat mira

tapi takpe..
sbb anak2 mira yang lain pun da mula nak perhatian mira!
adoii, masak den ginih =D

kindergarten - 20 january 2010

ke-busy-an melanda and tak sempat nak update smlm..
so, klu entry lewat satu hari takpe an?
ala...uols buat2 la skarang ni macam semalam lagi..
hahahah *sape uols tuh? perasan ade readers arh ni =P

so, smlm memang mira FLAT gila!
okeyh, gila pown tak flat macam mira...bak kate mummy la
pengetua which is aunty dorrine was absent
die pulak yang demam..klu minggu lepas teacher2 lain yang demam
kali ni die pulak demam..

hahahha..
maka bermulalah sesi belajar cam biase
pepagi tuh dorg ade yoga with aunty ina
*which was their teacher before
tapi da berhenti and im the peganti sementara menunggu keputusan ini
memang klakar la tengok dorg wat yoga
tunggang terbalik! ade tuh sampai baring teros dah tak larat nak buat!
hahahha..mira ingt nak la jugak join ngikut..
tapi klu dah ade yang nak dukung pelok sume
memang bolaayyaaannnnnn...

afta the yoga tuh weols pegi snacks..
around 9 ish gituh..
memang bile takde principal, kecoh betol arh bebudak mase tuh
dan terpaksa la mira mengeluarkan suara dalaman yang merdu ini
hahahha..tapi takdela menjerit2 cam orang gila okeyh?
then, da makan kenyang semua pegi main dekat playground

mase ni ade satu cite!
hahahha..
entry sebelom ni mira ade cite mira rapat with one of my kiddos
amir zufairy! yes...
and smlm mira ni memakai la inai
*sbb dlu time skola takley pakai skang da habes harusla qada hajat =.='
die pown menanya la "kak mira, what is that on ur fingers?"
dengan muka senyum2 kambeng, yang lelain pun tetiba serbu datang nak tahu jugak
kire cam smlm mira jadik guru terHOT la!
hahahhaha *sile2 muntah =P

n mira pown jawab la inai..
lepas tu dengan ketidakwarasan mira explain la org pakai inai ni utk yang nak kawen
tapi mira belom kawen..
n teros tangkap amir n cakap dengan selamba "amir la kawen dengan kak mira kan?"
hahahhahahahaha...*mampos guwe klu mak die taw ini!
sbb nye amir pown dgn selamba menjawab "nak!"
ouhhh tidakk! =D

lepas dorg habis main tu weols pown masuk dalam
dengan sangap nye mira terpaksa pikir nak buat ape!
arggggghhhhhh tidak idea tak datang
so, dengan pantas mira amik kertas warna n fikir nak wat pokok out of it
tros la mira meng-cut-ing kertas2 tu with the help of the other teacher n MAID
*huhuhu..maid tuh besar tuh! ade cite ade citer =D

naseb baikla bebudak tuh mengikut cakap..
n akhirnye siap jugak sorg2 punye tree..
dalam pukul 11.25 sume dah pack nak balik
cuz the van da sampai..
yang lain lak dah panas je vontot nak duk lelame lagi!
hehehehe...

kindergarten - 18 january 2010

another day mira work as a teacher at adeela enrichment centre
huhu..memang sangat BEST la keja kat ctuh sbb dapat ramai anak!
dah la dapat anak ramai.free n and tak perlu wat ape2 utk dapat anak..
*hikksss...

today mira pegi keja mcm biase
tapi mase mira sampai ituh anak2 ade yang da sampai..
so kire cam cekgu ni lebih lambat dari students!
ahaksss..mmg kes CIKGU CONTOH la kan..
da kate dulu time skolah pun monteng je keje
name je pengawas contoh tapi hampesss...
ahahaha

mira kena ajar the six years old and five today
cuz the other teacher was absent due some health probs..
the other teacher tu older compare to mira
so, maybe tak larat with the kiddos yang sangat la lebih gula!

the kids ni mmg comel and manja ngn mira..
baru mula ajar da mintak homework!
hahahha..u see how rajin my kids are?
ngee *angkat2 hidung kembang macam kambeng =P

one of my students tu memang terlebih manja ngan mira
akceli lebih dari satu tapi kira die top arh
sebab die hensem! *ahha, sila jangan katakan mira nk adjust students mira k
itu hanye la sesi menunjukkan yang ank2 mira comel cam mira..heheh
die lelaki and his name is AMIR ZUFAIRY..
kalau nak start belaja tuh mulut die la juara! memang tak pernah stop utk bercakap..
kire cam takde dalam kamus idop die slame ENAM ta0n ini utk senyap..
kecuali time die MERAJOK...hahaha! sangat suka mira mengacau daun die =D

tapi ape pown mira tetap sayang semua students mira!
dah macam adik2 mira je..ye la, kat rumah ade dua orang adik..
tapi kat kindi ade 20 orang! hahaha...

BERBALOI BALOI

saya akan menjadi malas bila faktor ke-mereng-an menjelma...

mira cinta akan menjadik pemalas tegar bila....

~ kena bangun pepagi buta utk meng-off alarm telepon

hahaha..itu adalah habit mira yang sukar ditangkis dari dulu. kalau pasang alarm bukan boleh pasang satu mesti nak pasang dua tiga! lagi2 alarm fon yang mempunyai bunyik "cintaku bukannye boleh pakai buang" dan jugak "hey hey you you i dont like ya girlfriend"...memang mengganggu ketenteraman awam la! adik mira selalu je marah bila alarm tu bebunyik sebab orang yang set alarm tuh tak bangun2! hahaha.. *ouh, dua lagu bukan sbb set lagu lain tapi sbb set alarm di tempat2 lain! XD

masa skolah dulu boleh la digunapakai utk mengejutkan mira dari mimpi yang lena *hekks, tapi tak bangun2 jugak! sbb selalu mira takdenye nak terkejut kalau mummy ketok pintu bilik sampai bergegar satu rumah sekalipon...*ohh..tido mati lagi XD tapi sekarang saya sudah habis sekolah! mahu mengunci alarm lagi dan membiarnye menyalak tetiap pagi! hahaha..kemudian adik la yang rajin ketok2 pintu dan sound dengan lantangnye "wooiii..tutopla alarm pon tuh! bising jerr...ingt club malam ke?" ...dan teross sunyiiii.....Zzzz


~mandi pade pagi buta..

okeyh..hal ini adalah bukan menjadi penyebab mira berbau busuk sepanjang hari ye..*itu sbb mira sudah berpeluh2 mengemas rumah dan takde kne ngene ngn tak mandi! ni adelah masalah kepada mira yang sangat tak soka utk mandi di pagi hari...bila bangun je pepagi bukan reti nak tros masok jamban membersih ape yang patot tapi tros mengadap lappy ataupown tv dengan harapan dapat tido balik *zzzzz X_X itu la sebabnye kadang2 entry blog mira ini berbau busuk kekadang! hakkkkk...*erkk...entry ini dibuat utk auto publish okeyh! maka tidaklah berbau ape2..hal ini terjadik adalah faktor keturunan yang mmg alergik dengan air pepagi buta! huhuhu..alasan harusla mantap utk mengelakkan spekulasi yang busuk2

yang penting mira perlulah warn bakal bakal mak2 mentua utk tidaklah menghantar rombongan meminang cik kiah pepagi buta kerana nanti adalah yang kuar dengan rambut serabai.air liur meleleh kat pipi.pakai baju t-shirt dengan suar pendek! awwwww...memang lari balik arh rombongan mak mentua i tuhhh...hahah *okeyh, berangan orang nak minang yerp! =P


~kena kemas rumah tapi mood tak sampai

ini lagi satu tebiat yang mira selalu ada kalau duduk kat rumah time bosan2..utk pengetahuan uols mira adalah sangat sangat rajin mengemas *pesanan utk bakal mak mertua yerk XD..tapi mira ni mengemas perlulah ade mood kerajinan! kalau tidak..macam mane mummy ku menjerit dengan high tone sekalipon mira akan bantai duduk melangok saje tanpa berganjak utk mengemas rumah..hahaha..tapi kalau mood kerajinan tuh dah sampai memang takkan berhenti lah mira mengemas rumah waima dah pukul 3 pagi pown..selalunye yang mira kne sound aje ngn mummy kalau dah lewat malam pown masih pegang penyapu dan dan plastik sampah! hikkss *itulah penangan rajin terlebih..

yang tabiat lagi tak elok bila mood tu dah baik dan sesi mengemas dah habis, mira akan mengamok tak tentu pasal bila nampak satu paket gula2 haks bertaburan kat tepi tangga! *u see..betapa teliti nye mira mengemas rumah..hahaha...dan yang selalu menjadi mangsa adalah daddy! sebab die soka meletak barang merata2! =.='


~kena paksa makan oleh mummy

mira ni seorang yang petite bak kate kawan kelas mira sbb badan mira taklah sebesar yang mira lihat kat dalam cermin *ohhh..saya mempunyai konflik melihat badan besar kat dalam cermin dan ketinggian pown adalah terbantot hasil diet yang sangat tak seimbang untuk kelihatan sangat kurus macam tiang "dilarang masuk" kat hospital2 mahupown dekat tempat2 awam huhu..dan kebantutan saya ini sangatla dijadikan tajuk utama kutukan rakan2 di sekolah dulu..sebab mira adalah pengawas yang garang tapi badan kecik sajork *so, bayangkan la kalau i marah org..mereka hanye pandang ke depan tanpe respon sbb tak nampak mira yang dibawah ini! sungguh keji T_T

jadi mummy terpaksa memaksa anak pompuan nye yang degil ini utk menelan sesuap nasi setiap kali tibanye waktu makan..nak telan sepinggan nasi mmg bolayan la kan sebab takkan pernah habis...sampai kadang2 mummy terpaksa mengikat kedudukan mira utk menyuapkan sajork nasi itu ke mulut! huhuhu...tapi mira memang soka disuap sbb tak perlulah bergerak utk membasuh tangan dan pinggan bila dah habes makan! *okeyh..itu statement budak malas =D


~sakit terpaksa makan ubat

okeyh, seperti yang mira telah gembar-gembur kan di blog ini..mira terkena virus tekak yang sangat banyak minggu lepas sehingga memaksa mira utk mengambil mc! itu adalah hasil bila orang yang sangat DEGIL untuk memakan ubat yang telah disediakan oleh doctor2 perawatan klinik mira! *hiksss... dan selalu nye kalau ada ubat pown mira akan curik2 makan pada hari pertama dan kedua dapat ubat saje..lepas itu mulalah rutin melupakan ubat yang diberikan! lagi2 antibiotik yang selalu menjadik bebelan mummy sebab mira tak pernah habiskannye! hahahahha..*ohhh, antibiotik tekak tu mira tak habeskan lagi! matilahh....


mira rase itulah masalah kemalasan yang melanda mira buat setakat ini..
tapi sebenanye banyak lagi kemalasan mira tetapi perlulah dirahsiakan dulu
hahaha! nanti cite banyak2 ade pulak bakal2 mak mentua yang tak berkenan ngn den
hihihi *harusla perasan ade mak2 teruna yang membaca blog mira dan terkenan kat mira ini!
CEYYHHHHHH....XD

satu hari yang penoh dengan kemalasan..

uols pernah rase tak masa lambat berjalan..okeyh, perkataan yang tak sesuai untuk masa harus ditukar! uols pernah rase tak masa ni lambat sangat berdetik? walaupon uols da cuba mempercepatkan jam dinding rumah batu uols utk sebanyak setengah jam..tapi uols masih rasa masa ni berlalu begitu perlahan...


pernah merasai nye? hah! itu la yang mira nak citer hari ni...kan satu malaysia hari ni cuti sebab hari ni SABTU! so mesti ada jugak ramai yang tengah menghabiskan masa bersantai dengan family atau pown mereka yang tersayang..takpown ade yang jadik cam mira! duduk melanguk depan lappy sambil memalaskan vontot untuk bangun dan bergerak!

hahaha..memang tak cergas la orang yang seperti mira ni! *hekksss..ala, uols yang mempunyai perangai cam mira pown mesti sentap jugak an? =P

tapi hakikatnya itulah perasaan mira sekarang..bile da tiba nye hari2 cuti hujung minggu begini and tak perlu pergi ke kindi memang sangatla membosankan..lagi2 bagi orang yang da habes skola cam mira dan sedang sibuk menanam anggur yang tak berbuah ni! *ouhh..saya masih rase seperti penganggur walaupon sudah bekerja! T_T mane ade duet nak keluar bersuka ria bersama rakan kan..ye la, allowance da kena potong sebab parents cakap da tak pergi sekolah so duit nak watpe? *ahhha! itu mungkin emak saya je berkata demikian =.='

mira ada juga cuba plan nak wat banyak benda hari2 cuti macam ni..ye la, dulu time sekolah banyak homework sampai takde mase utk rehat sume..tapi skrg bile da ade mase rehat, semua plan letak saje di tepi katil..hahaha ...lagi2 bile mummy panggil wat keja! perrrgghhhhh memang malas yang hamat! tapi bile mummy da high pitch..harusla bergerak jugak...hikkss!

tapi yang tak best nya mira sekarang adelah sangat malas!
malas utk membuat ape2..ni update entry ni pown utk melepaskan nafsu sahaja..huhu
atleast ade juga jari jemari ini exercise utk senang menyarung cincin kelak..hahaha
dduuuusssshhhhhhhh...muda2 dah berangan lebih
*okeyh, itu perasaan yang tidak disengajakan T_T

rase macam nak potong je leher ni akibat kebosanan..

so, sekarang kena memikirkan jalan yang terbaek utk mengelakkan mira matik kebosanan dan menjadik bibik yang pemalas! =D

bila duit nuffnang tak naik blog entry berjela..kerajinan mula menyerlah..

mira telah mem-busy-kan diri
satu ary ini lepas balik dari kindi tros mengadap lappy macam nak makan je lappy ni..
naseb baek takde perisa cokolat strobery
*tetibe mengidam strobery
kalau tidak nye jangan kate lappy dengan blog dan tulisan entry ni mira makan..
silap ari bulan, dengan blogger2 mira telan! hahahahaa
*serius kesangapan berganda =P

sebenarnye mira da ber-blog-ing da lame..
tapi takde nye rajin nak update
da kate blog paling lembbssss nak update!
hakk...okeyh alasan itu boleh digunapakai oleh budak sekolah ok..
ini pon mira update sbb tengah menonong tunggu result SPM yang ntuh2 suam2 basah je..
hikkss *okeyh doa2 cepat *.*

mira ade la jugak men-try berbagai jenis cara utk mendapat duit..
ye la, org da jadi penganggur terhormat perlu wang lebih!
*walaupon sudah bekerja, masih rase seperti penganggur.. T_T
sbb nye mira bekerja satu ary hanye la 4 jam.
itupun setelah ditolak masa kerja tambahan dan kedatangan lewat! hikksss


oleh kerana money kat dalam dunia ni sangat sangat diperlukan..
maka mira pown telah menagih rindu dendam mencarik duit utk meneruskan hidup
hahaha..cakap cam da kempunan sangat tengok duet
*ohh..emak saya takkan bagi allowance kalau dah habes sekolah yerkk =.='

Free advertising

dalam mencarik2 ituh mira ade la terjmpe this website..
website ni membantu utk mencarik rakan2 blogger..
oleh kerana kelembapan mira di dunia blog maka terpaksa la meminta tolong..

HEEEeeeelllllllPPPPP...
*hahah..da cam nampak hell je bunyikk =P
teeeeettttttttttt....

http://www.trafficdigger.com/user/miracinta.html


maka, rajin2 la uols menekan link di atas ini..
dan sing up for FREE utk mencarik rakan2 blogger..


dan masa tengah blog walking mira ade terperasan banner ini...
tidak asing lagi bagi blogger utk men-join nye..
sbb ia menghimpunkan rakan2 blog utk merapatkan ukhuwah..
*ceyh, ayat tak menahan yerh...
yang ni pown boleh tahan perjalanan website nye..
banyak jugak blog yang ditayangkan di website

sape yang baru update pun di-up kan entry baru ituh
dan sape yang rajin blog walking pown akan di up2 and away kan utk tontonan umum..

so, klu da rajin cenggituh tak ke melambung2 masyuukkk je..
heheheh

*yang penting saya ber blogging utk kepuasan yer =D

facebook bermasalah atau internet lembap semacam..

da beberapa hari mira try membukak atau pown dalam kamus internet nye
ONLINE..
tak menjadik atas faktor2 yang tak diketahui..


yang tak best nye mira tak boleh nak online FACEBOOK!
waaaaaahahhhhhhhhh...
mmg tangkap nanges la
bile time2 da kesuntukan masa nak feeling ngn mukabuku saya
tapi takde nye mendapat!

*okeyh, ayat mmg sukar ditafsirkan lagi kerana sedang meroyan =P

tetapi semalam bukak boleh..
so,
mira telah membuat dua soalan berdasarkan konklusi mira yang tak sepatotnye..
hahahahaha..ayat tak memahami lagikkk =D
maka konklusi nye adalah..

facebook sedang menghadapi masalah utk meng-online-kan beribu dan berjuta manusia yang tak puas hati utk meng-stalk mukabuku memasing

ATAU

internet rumah mira memang bermasalah yang sekian lama dan belom diatasi walau ape care sekalipon...

hahaha...
tapi, tak boleh diterima akal la spekulasi yang kedua mira wat..
sbb nak update blog takde hal la pulokk..
bile mira bukak link facebokk..
yang kuar hanye la kotak2 letak add email n password ituh
n bile da masokkan hanye kosong semata-mata!
ddduuuussshhhhhhhhhhh....


mmg kasik panas line sajork kan..
maka nye mira pown tros membebel sorg diri di depan lappy daddy..
ini pown adalah hasil apabila bangun je tido tros nak mengamuk sbb tak boleh online facebook
*wahhhhhhhahahaha..mmg air liur meleleh arh ni =P

kindergarten - 15 january 2010

today mira pegi keja awal..
taktaw knp tetibe saje rajin nak pegi keja before 8.00
*ouhh, before 8 adelah 7.55 pagi saje ok..
awal siket daripada biase...hahaha

mira ingt da lewat sangat sbb bile tgk jam da pukol 8.00
tros langkah seribu soh mummy cpt anta ke kindi
*ouhhh..saya belom dapat lesen utk drive yerk..hikkkss
tapi..bile da masok keta n depan kindi baru perasan jam masih lagi pukol 7.55..
huiiisssshhhh..awal benor CIKGU MIRA aryni ke kindi..
teacher2 lain pown ta sampai lagi..
n semestinye bile mereka2 sampai mira telah di-bahan kerana tetibe datang awal!
hahahahaha
*tapi, naseb baek teacher2 yg lain adalah pangkat2 mak-mak sebenar dan bukan kanak2 teruja cam mira...hekkksss

walopun mira sudah terlebih awal..
maseh ade lagi barang tertinggal..hahahha!
itupown apabile disedarkan oleh kak sya *teacher agama
sbb die nak gune barang yang telah ditinggalkan oleh mira secara sengaja kerana ingin cepat sampai ke kindi =P


maka..terpaksa la mira balik ke rumah
jalan kaki sorg2 sambil layan kepala amik gamba senyum2 kambeng...
hahahah...naseb saje rumah adelah dekat ..
klu tidak maw nye mira tidur teros kat umah sbb penat berjalan balik!

ini adalah cobaan menyalakan lilin yang tak menjadikk...
da kate awal tahun..
angin harusla sekuat2 nye! erkksss.. =P


today dua orang anak mira celebrate bday..
si abang bernama ayie umo 6 ta0n dan si adik bernama daniel umo 4 ta0n..
comel je dedua org ni..
dorg ni sangat diam n tak ckp byk..
bile orang kate duduk die duduk.makan die makan.blaja die blaja...
dorg ni sorg lagi adk bradik yg skewl kat kindi ni..
faris umo 5 ta0n..yg itu lagi diam n soka duduk sorg dengan dunia fantasi tersendirik..
hahahha

ni la gelagat anak2 mira yang sangat la terlebih gula!
hahaha...sangat tak nyempat okeyh mira nk layan sorg2..


ini baby mira yang paling kecik..
name nye raniya n sangat celoteh bile bercakap..
kat kindi ni bebudak dok sebowk je nk panggil baby sbb dorg kate "raniya is small like a baby"
hahahaha..dan banyak kali jugak la mira terpksa menegur mereka krn raniya sangat tak soka diperbuat seperti baby...

lps abis makan semua all the kids masok dalam maen game pulak..
by the clock strike 11.25 sume da geluporr nak balik..
siap amik beg tros tak nyempat..
tapi arini si ABE itu balik awal..
antra yang terawal la sbb slalunye flight die yg delay manjang..
hahahah..

anyway, HAPPT BIRTHDAY
to ayie n daniel...may all ur wishes come true
kak mira sayang kamu! =D